Eric Gill betûterve nyomán
Módosítva: 2015-02-05
Amióta Chris MacGregor nagyszerű font-indexe eltűnt (bár mostanában azt ígéri, hogy nemsokára visszatér), hiányzik a font-foundry-k és egyéb fontos helyek gyűjteménye. Ezt pótolni nem tudjuk, de íme a mi összeállításunk.


A szabványcsinálók

Adobe
Apple
Microsoft
Unicode Consortium

Linkgyűjtemények

talán a legalaposabb, a Microsoft
Will-Harris
Luc Devroye gigantikus gyűjteményei (új helyen)

Betűgyártók, kereskedők

Mivel a linkgyűjteményekben számos type foundry lista található, nincs értelme megismételni, itt csak legfontosabb partnereinket soroljuk fel

Monotype Imaging
Adobe
URW
Fontshop, Berlin
Emigre
T-26Magyar oldalak
--Fontana
--Fontmunkások
--Fontbistro
--Nyelvészeti fontok a Debreceni Egyetemről
--megjelent a Magyar Ékes 2-es verziója, valamint az OpenType manipulátor. A Tramontana oldalán fontokkal kapcsolatos értelmezések is találhatók (amelyekkel nem mindig tudunk egyetérteni, kritikai rovatunkban ezekre még visszatérünk), valamint igen hasznos tanácsok, segédprogramok DTP-seknek. Érdemes megemlíteni, hogy kiváló elválasztó modult készítettek InDesign-hoz (Mac és PC, már CS-verzióhoz is, rendkívül barátságos áron)
--FairPrint, a tágabb értelemben vett DTP-portál

Font azonosítás
--Identifont (legyen kéznél az azonosítandó font számos karaktere)

Diakritika, avagy hova kerüljenek az "ékezetek"?
--Typo Magazin, prágai barátaink diakritika projektje
--Adam Twardoch a lengyel karakterekről
--a speciális román karakterek (miután rendszerfontokat használ az oldal, sajnos helyenként nem helyes az s-commaaccent megjelenése)

Értelmező szótárak
--talán a legalaposabb Melbourne-ből

Free fontok
--Webpage Publicity

Világjáróknak
--Múzeumok

Antikvárium-gyűjtemények
--ZVAB
--ABEBooks

Fontos megemlíteni, hogy rendeléskor a legnagyobb gondossággal kell eljárni, tekintettel arra, hogy a posta sajnos egyáltalán nem áll feladata magaslatán. Tehát mindenképpen ajánlott küldeményként kérjük a csomagot. Lehetséges alternatíva a biztosítás. Mindez természetesen a megrendelő költségeit növeli, de sokkal jobb megkapni a megrendelt holmit mint hiába várakozni rá. Uszkve hét elveszett csomag kapcsán szerzett tapasztalatainkat szívesen megosztjuk minden érdeklődővel.